Kommentera utkastet till färdplanen för finansiering av öppen vetenskap och forskning

Arbetsgruppen för finansiering av öppen vetenskap som utsetts av styrgruppen för öppen vetenskap och forskning har utarbetat en färdplan för finansiering av öppen vetenskap och forskning. Färdplanen bygger på de mål som anges i Deklaration för öppen vetenskap och forskning, liksom de policyer som specificerar förklaringen och mål och åtgärder som definieras av policyn.
 
Visionen i färdplanen för öppen vetenskap och forskningsfinansiering är att aktörerna i det finska forskarsamhället har tillräckliga, tydliga och interoperabla medel och riktlinjer för att möjliggöra både förverkligandet av öppen vetenskap och forskning och den finansiering som krävs på ett hållbart sätt.
 
Efter att ha kommenterat kommer finansieringsgruppen att färdigställa färdplanen, som slutligen godkänns av styrgruppen för öppen vetenskap och forskning.
 
Frågor kan besvaras på finska, svenska eller engelska. I den öppna vetenskapens anda publiceras alla kommentarer samt namnet på den som kommenterat. Anonyma svar ignoreras och publiceras inte.
 
Utkastet är 35 sidor långt och kommenteras på en rekommendation i taget. Förutom frågor om rekommendationer finns det allmänna frågor om introduktionen, strukturen och andra delar av dokumentet i slutet av undersökningen. Svaren kan sparas och svar på enkäten kan fortsättas senare. Att skicka formuläret kräver inte att alla frågor besvaras.
 
Expertgruppen för öppen tillgång till forskningspublikationer har i samarbete med den nationella styrgruppen för öppen vetenskap och forskning tagit fram ett utkast till Delpolicy för öppen tillgång till samlingsverk och monografier.
 
Expertgrupperna ber nu om kommentarer på utkastet. Efter avslutad kommentarrunda presenterar expertgrupperna ett bearbetat delpolicyutkast för den nationella styrgruppen i öppen vetenskap och forskning. Styrgruppen fattar beslut om godkännande av delpolicyn.
   
Deadline 5.12.2024.