Uppföljningen av öppen vetenskap och forskning 2024

Denna enkät är en del av uppföljningen av öppen vetenskap och forskning. Syftet med enkäten är att undersöka de indikatorer för öppen vetenskap och forskning som inte kan fås automatiskt från Datalagret för forskningsinformation. Indikatorer i enkäten baserar sig på Deklarationen för öppen vetenskap och forskning samt policyer och rekommendationer för öppen vetenskap och forskning. Målet är att minska enkätens roll i takt med att materialet i Datalagret för forskningsinformation berikas.
 
Uppföljningen undersöker hur den öppen vetenskapens och forskningens verksamhetsmodeller utvecklas i organisationer enligt delområde (publicering, forskningsmaterial och infrastrukturer, utbildning och forskningskultur) och verksamhetssätt (styrande dokument, tjänster och samarbete). Enkäten är uppbyggd enligt verksamhetssätt, och under varje verksamhetssätt har olika delområden för öppen vetenskap och forskning listats. Därmed är det möjligt att i analysen av resultaten undersöka såväl den öppna vetenskapens delområden och verksamhetssätt som samband mellan dem.

Med undantag för kontaktpersonens epostadress är uppgifterna i undersökningen offentliga och kommer att vara öppet tillgängliga på forskning.fi. Kontaktpersonens epostadress kommer endast att användas om kompletterande information behövs, och den sparas endast tills resultatet av uppföljningen offentliggörs.